Klarinet Rieten

Klarinet rieten zijn verschillend per type instrument:
Er zijn diverse soorten rieten. We spreken hier over Klarinet rieten. Klarinet rieten zijn er in verschillende merken, soorten en maten, met ieder hun eigen klank. Vandaar dat het handig is om wat meer te weten over de achtergrond van de verschillende klarinet rieten.
 
Werking
Rieten voor de klarinet werken net als de rieten voor de saxofoon, de hobo en de fagot. Wanneer je op het instrument blaast, pers je lucht tussen het mondstuk en het riet. Dit proces heet de ‘embouchure’. Hierdoor ontstaat een trilling van het riet en de lucht, die in de buis wordt omgezet in een toon. Door vervolgens de kleppen en gaten wel of niet af te dichten, bepaal je de toonhoogte.
 
Bouw
Elk merk heeft zijn eigen serie. De serie bepaald hoe het riet geproduceerd word.
Snijding ziel enz bepalen de serie, de natuur zoals besproken de sterkte
 
Dikte
De dikte van het riet is bepalend voor de klank van de klarinet. Over het algemeen geldt: hoe dunner, hoe scheller. Of: hoe dikker, hoe warmer.
 
Maten
Klarinet rieten zijn er in verschillende maten: van zeer licht (1) tot en met zeer zwaar (5), met halve tussenmaten. Beginnende klarinetspelers spelen meestal met een dun klarinet riet, omdat het makkelijk is om daarmee geluid te produceren.
 
Embouchure
De embouchure is de actie van de lippen die nodig is om de klarinet te bespelen. Het resultaat van die actie wordt grotendeels bepaald door het ‘samenspel’ van de lippen met het riet. Omdat er zoveel verschillende klarinet rieten zijn, is het dus belangrijk om hier aandacht aan te besteden. Door het juiste riet te kiezen, creëer je je eigen geluid en klankkleur: hoog of laag, iel of vol et cetera.
 
Tips voor klarinet rieten
  • De grootste vijanden van houten klarinet rieten zijn vocht en vuil. Houd je rieten daarom altijd schoon. Dan klinken ze beter en gaan ze langer mee.
  • Houten klarinet rieten moet je inspelen. Dat heeft tijd nodig. Zorg er dus voor dat je op tijd aan je reserverieten begint.
  • Je kunt ook meerdere rieten ‘tegelijk’ gebruiken. Kies bijvoorbeeld een set van 5 en vervang je slechtste riet af en toe door een nieuw riet. Op die manier heb je altijd een betrouwbaar set van goede klarinet rieten tot je beschikking.
  • Je kunt een licht riet korter knippen om er een zwaarder riet van te maken. Je moet daar wel bedreven in zijn.
  • Als je tevreden bent over een riet, maar de klank ietsje wil veranderen, kun je houten klarinet rieten bijschuren. Doe dit stap voor stap: liever langzaam dan te snel!