Rico Rieten

Merk

Materiaal

Filed / Unfiled

 

Een File Cut kiezen die bij uw mondstuk past
Er zijn veel verschillende soorten rieten, en een beslissing die u neemt bij het selecteren van uw riet is kiezen tussen een Filed of Unfiled riet dat bij uw mondstuk past.

Deze beslissing komt neer op persoonlijke voorkeur en is subjectief.

Sommigen richten zich misschien op de muziekstijl. Klassieke muziek kan bijvoorbeeld een donkerder, meer tonaal geluid vereisen, terwijl u misschien een helderder, scherper geluid wenst voor pop of jazz.

Filed (gevijld)
Filed of French Filed Cut rieten hebben een extra strook riet verwijderd in een rechte lijn net onder de vamp (het voorblad) wat zorgt voor meer flexibiliteit en een snellere responstijd. Muzikanten die matig resistente en donkerder klinkende mondstukken gebruiken, geven vaak de voorkeur aan Filed rieten. Door de file kunnen deze resistente mondstukken vrijer blazen en een helderdere toon produceren die meer gefocust is. Sommige blazers beweren dat filed rieten meer geschikt zijn voor kleinere saxofoonmaten, waaronder sopraansax.

Unfiled (niet gevijld)
Ook wel American Cut genoemd, gewone rieten of enkele snit worden geïdentificeerd door hun duidelijke "U" -vorm aan de onderkant van de vamp (het voorblad), zonder lijn. Dit produceert een krachtigere toon. Spelers die gemakkelijk blazende en gematigde tot heldere mondstukken gebruiken, geven vaak de voorkeur aan unfiled rieten. Unfiled rieten geven de muzikant een donkerdere toon en meer weerstand, waardoor een robuuster en voller geluid ontstaat. Sommige blazers beweren dat filed rieten meer geschikt zijn voor grotere saxofoonmaten, waaronder tenorsax en baritonsax.

Kiezen
Vindt u het nog steeds lastig om een keuze te maken? Dat kunnen wij ons heel goed voorstellen. Uiteindelijk gaat het om persoonlijke voorkeur.

Ons advies is om uw persoonlijke voorkeur zelf te gaan ontdekken. Koop hiervoor geen hele doosjes, maar koop rieten per stuk.

Een riet is een natuurproduct, dus ieder riet is anders. Hierom is het aan te bevelen om rieten per 2 of 3 stuks te bestellen, om zorvoldig het proces door te gaan van het kiezen van uw voorkeursriet.

Voorraad

1 - 15 van 49 | Producten per pagina:
Weergave:  
Sorteer op:  Alfabetisch | Prijs
1 - 15 van 49 | Producten per pagina: